De voorzitter van de algemene vergadering van de Verenigde Naties heet sinds half september Miguel d €™Escoto. Hij is Nicaraguaan maar ook lid van de Amerikaans missiecongregatie van Maryknoll. Hoewel niet iedereen in de seculiere VN-kringen even enthousiast lijkt te zijn, wil hij graag aangesproken worden met €˜padre €™, pater.

Miguel d €™Escoto werd in 1933 geboren in Holywood. Zijn ouders kwamen uit Nicaragua en van dat land heeft hij ook de nationaliteit en zat hij in de Algemen Raad van de VN.
Studeren deed hij in de Verenigde Staten. Naast Spaans spreekt hij vloeiend Engels. In 1956 trad hij toe tot de missiecongregatie van Maryknoll. Na zijn priesterwijding hij werkte ondermeer als missionaris in Chili. In New York was hij daarna directeur van de Maryknoll uitgeverij die de theologie van de bevrijding en de Latijns Amerikaanse optie voor de armen wereldwijd bekendheid gaf.
Bekend, misschien wel beroemd werd hij toen hij in 1979 door de linkse Sandinistische regering gevraagd werd om minister van Buitenlandse Zaken te worden van Nicaragua. Ook de broers (en priesters) Fernando en Ernesto (de dichter) Cardenal maakte van die regering deel uit. Tot verdriet van het Vaticaan dat niet van priesters in de politiek hield, en van toenmalig president Reagan, die niet moest weten van de linkse Sandinisten in zijn achtertuin.

D ´Escoto ´s missionaire bevlogenheid en zijn keuze voor de armen zijn gebleven, getuige een interview in het Vlaamse blad MO*.  Hij ziet het als zijn opdracht om als voorzitter van de algemene VN-vergadering de wereldpolitiek een beetje menselijker te maken. ´De essentiële waarheid is immers ´, zei hij bij het afsluiten  van debatten eind september, ´dat we allemaal broeders en zusters zijn. ´

Miguel d ´Escoto zal de Algemene vergadering van de Verenigde Naties een jaar lang voorzitten.