Cordaid Mensen in Nood financiert voor 50.000 ‚¬ aan waterfilters voor Zimbabwe. De aanvraag hiertoe is ingediend door de Nederlandse stichting Humana. Met dit geld worden 7.600 Sifon waterfilters (van een totale partij van 20.000) betaald en vanuit India naar Zimbabwe ingevlogen. Ze worden door de Zimbabwaanse partnerorganisatie onder de bevolking verspreidt. Op 30 december a.s. wordt de eerste vracht waterfilters van 3.500 stuks ingevlogen. De rest volgt begin januari.

Sifon waterfilters zijn handpompen die gebruikt kunnen worden door een of meer gezinnen. Per dag kan het filter 30 tot 60 liter water filteren en bij goed gebruik gaat het een jaar mee. Hierna moet het filter worden vervangen. Sifon waterfilters zijn zeer effectief in het bestrijden van cholera doordat het de besmetting uit het water haalt.
 De verspreiding van de filters vinden plaats in twee regio €™s: Mashonaland Central (ten noorden van hoofdstad Harare) en Harare Mabvuku/Tafare, één van de meest getroffen gebieden. Volgens laatste berichten van de UN gaat de cholera epidemie door en zijn inmiddels meer dan 1100 mensen overleden en 21.000 mensen besmet.