Van 17 €“ 19 oktober, Wereld-armoededag, namen in totaal 116.993.629 mensen in 131 landen deel aan een wereldwijde actie  tegen de armoede. Nooit eerder kwamen zoveel mensen samen in beweging om van de wereldleiders te eisen dat ze nu echt werk moeten maken van de Millenniumdoelen. Dat heeft de €˜Global call to action against poverty €™, die wereldwijd de campagne organiseerde, bekend gemaakt. In 2007 namen aan een soortgelijke actie 47 miljoen mensen deel.

De actie is het resultaat van een samenwerking van campagnes in arme en rijke landen. Vooral bezorgdheid over de gevolgen van de financiële crisis bracht mensen in beweging. Deelnemers vrezen dat de huidige crisis door regeringsleiders zal worden gebruikt als excuus om onder de gedane belofte uit te komen, om voor 2015 de armoede in de wereld te halveren. In totaal zijn wereldwijd 8000 grote en kleine evenementen georganiseerd waar mensen samen opstonden tegen armoede.

In Nederland stonden 12.953 mensen op, waarvan het merendeel online via www.EEN.nl. Door het hele land, op scholen, gemeenten, kerken en organisaties vonden sta op acties plaats. In Nederland werd de actie ondermeer door het Nederlands Platform Millenniumdoelen gevoerd onder het motto €˜sta op €™. Meer informatie op de missionarissen-website www.afrikaeuropanetwerk.nl .