De Argentijnse schrijver, schilder en beeldhouwer Adolfo Pérez Esquivel vindt zijn inspiratie bij mensen als Ghandi en Martin Luther King: de geweldloze strijd voor een goede en rechtvaardige zaak. Vanuit die bewogenheid zet hij zich al vele jaren in voor de zaak van armen en verdrukten. Hij zat er ook anderhalf jaar lang voor in de gevangenis. In 1980 werd hem de Nobelprijs voor de vrede toegekend.

zuid-amerika-1992.jpg

 

 




























De aanleiding van deze hongerdoek is de herdenking in 1992 van de ‘ontdekking’ van Amerika in 1492, afgebeeld rechtsboven. Voor de oorspronkelijke bewoners heeft dat weinig geluk gebracht. Ze werden onderworpen, van mensen tot dingen gemaakt, tot slaven van de blanke overheersers. Hun eeuwenoude cultuur beeldde Esquivel midden boven af: de poort van de zon in Bolivia, Machu Picchu in Peru, de piramides van de Azteken en Maya’s in Midden Amerika. De resten daarvan wekken nog steeds ieders verbazing. De gouden zon is voor de indianen het beeld van God, tegen van hoop en toekomst. Links op het hongerdoek schildert hij het minder mooie heden: krottenwijken, vervuilende industrieën, verstedelijking en onderdrukking door de politie van straatkinderen, werklozen en andere armen.

Maar er is ook hoop. Vooraan op het doek zien we de verrezen Christus. Met hem trekken op landloze boeren die op zoek zijn naar het van hen afgenomen land, verdwenen kinderen, de vermoorde leider van de rubbertappers in Brazilië Chico Mendes, en de Guatemalteekse katechist Vincente Menchu, de vader van Rigoberta, eveneens vermoord. Ook Bisschop Romero zien we, de ‘dwaze moeders’ uit Argentinië, de Indiaanse leider Tupac Amaru en de legendarische Braziliaanse slavenleider Zumbi. Samen met vele anderen die hun leven hebben gegeven is Jezus op weg naar een nieuwe wereld. Ze vragen ons met hen mee te gaan!
 
Meer informatie:
- ‘Op weg naar een nieuwe wereld’, brochure over de hongerdoek. Uitgegeven door Vastenaktie in de themamap ‘Met andere ogen’. Amersfoort 1992.
- Levenswijsheid van de Indigenas van Abya Yala; Stan Fritschy. Een kennismaking met de levenswijsheid van de Indiaanse volken in Amerika. Uitgave: Hongerdoeken Den Bosch.
- ‘Een nieuwe toekomst’. Katechetisch materiaal voor onder-, midden- en bovenbouw met een bronnenboek en liturgisch materiaal. Uitgegeven door Missio en de Mondiale Werkplaats.
- Werkboek voor exegese en liturgie (C-jaar). Voor het gebruik van de hongerdoek van Latijns Amerika tijdens de zondagen van de Vastentijd. Uitgave: Hongerdoeken Den Bosch 1992.
- ‘Ontdekking van een nieuwe wereld’; Missionaire Agenda en Liturgie Katern nr 9, 1991/1992. Informatie en vieringen. Uitgave: Nederlandse Missieraad, Den Bosch.


In feite is de hongerdoek de 15e statie, de verrijzenis-statie van een kruisweg die Esquivel schilderde. Ook die is in 1992 met het hongerdoek uitgegeven
.

 Meer informatie over die kruisweg:
- ´Op weg naar een nieuwe wereld´, brochure over de Kruisweg. Uitgegeven door Vastenaktie in de themamap ´Met andere ogen´. Amersfoort 1992.
- Hongerdoek en Kruisweg uit Latijns-Amerika van Adolfo Perez Esquivel. Uitgegeven door Broederlijk Delen, de Vlaamse vastenactie.    
- De Kruisweg en de Hongerdoek uit Latijns Amerika, toegelicht door de kunstenaar Adolfo Perez Esquivel. Uitgave: Hongerdoeken, Den Bosch.

 

 

 

 

 

 

 

 






























Aanleiding van deze hongerdoek is de herdenking in 1992 van de 'ontdekking' van Amerika in 1492, afgebeeld rechtsboven. Voor de oorspronkelijke bewoners heeft dat weinig geluk gebracht. Ze werden onderworpen, van mensen tot dingen gemaakt, tot slaven van de blanke overheersers. Hun eeuwenoude cultuur beeldde Esquivel midden boven af: de poort van de zon in Bolivia, Machu Picchu in Peru, de piramides van de Azteken en Maya's in Midden Amerika. De resten daarvan wekken nog steeds ieders verbazing. De gouden zon is voor de indianen het beeld van God, tegen van hoop en toekomst. Links op het hongerdoek schildert hij het minder mooie heden: krottenwijken, vervuilende industrieën, verstedelijking en onderdrukking door de politie van straatkinderen, werklozen en andere armen.

Maar er is ook hoop. Vooraan op het doek zien we de verrezen Christus. Met hem trekken op landloze boeren die op zoek zijn naar het van hen afgenomen land, verdwenen kinderen, de vermoorde leider van de rubbertappers in Brazilië Chico Mendes, en de Guatemalteekse katechist Vincente Menchu, de vader van Rigoberta, eveneens vermoord. Ook Bisschop Romero zien we, de 'dwaze moeders' uit Argentinie, de Indiaanse leider Tupac Amaru en de legendarische Braziliaanse slavenleider Zumbi. Samen met vele anderen die hun leven hebben gegeven is Jezus op weg naar een nieuwe wereld. Ze vragen ons met hen mee te gaan! 
Meer informatie:
- ´Op weg naar een nieuwe wereld´, brochure over de hongerdoek. Uitgegeven door Vastenaktie in de themamap ´Met andere ogen´. Amersfoort 1992.
- Levenswijsheid van de Indigenas van Abya Yala; Stan Fritschy. Een kennismaking met de levenswijsheid van de Indiaanse volken in Amerika. Uitgave: Hongerdoeken Den Bosch.
- Een nieuwe toekomst´. Katechetisch materiaal voor onder-, midden- en bovenbouw met een bronnenboek en liturgisch materiaal. Uitgegeven door Missio en de Mondiale Werkplaats.
- Werkboek voor exegese en liturgie (C-jaar). Voor het gebruik van de hongerdoek van Latijns Amerika tijdens de zondagen van de Vastentijd. Uitgave: Hongerdoeken Den Bosch 1992.
- ´Ontdekking van een nieuwe wereld´; Missionaire Agenda en Liturgie Katern nr 9, 1991/1992. Informatie en vieringen. Uitgave: Nederlandse Missieraad, Den Bosch.