Chili (1982)
 

Deze hongerdoek is ten tijde van het Pinochet-regime gemaakt door zes werkloze vrouwen uit de Chileense hoofdstad Santiago en is uitgegeven door Brot für die Welt. De doek  bestaat uit zogenaamde 'arpilleras', schilderijtjes van patchwork, die het leven in onderdrukking laten zien. De benodigde lapjes  verkregen de vrouwen uit tweedehands kleren uit het rijke Noorden. Arpilleras werden vaak door vrouwen van politieke gevangenen gemaakt. Ontwikkelingsorganisaties verkochten ze waardoor die vrouwen een klein inkomen verwierven. 'Opstand met naald en draad' noemde een uitgever een boekje met afbeeldingen van arpilleras.

chili-1982.jpg
Hongerdoek 'kruisweg van een volk' is opgebouwd uit een tiental van die arpilleras die samen een verhaal vormen. Chileense vluchtelingen in Nederland zagen er het volgende in.
1. Ondanks de (groene) soldaat gaat het volk de weg die bisschop Romero heeft gewezen: vrede, liefde, vrijheid, hoop en gerechtigheid.
2. Het laatste avondmaal herhaalt zich elke dag in de gaarkeukens waar (de kinderen van) de armen eten. Het brood van de liefde wordt er gedeeld. Maar ook dit vreedzame gebeuren wordt door schutters in burger verstoord.
3. Zoals Jezus, werd ook het Chileense volk gedwongen zijn kruis te dragen. Het is het kruis van de werkeloosheid volgens het opschrift. Vermiste doden liggen onder de naamloze (NN) kruisen.
4. Vaders, zonen en broers zitten onschuldig in de gevangenis.
5. In de nacht werden ze gearresteerd door militairen in burger, terwijl hun vrouwen en kinderen machteloos toezien. De twee zwarte hanen, op de auto's, zijn in het volksgeloof symbolen van rampspoed.
6. Fabrieken zijn gesloten, mensen zitten zonder werk (zonder armen).
7. Hun wordt een rad voor ogen gedraaid door loterijen en voetbal.
8. Anderen zoeken hun toevlucht in geloof.
9. Veel rijken zitten voor de tv en zijn blind voor wat de armen te lijden hebben.
10. Waarvoor en voor wie zal de kerkleiding in de kathedraal van Santiago kiezen? Centrum: Jezus kiest voor de mensen. Hij gaf zijn leven voor alle mensen. Zij komen massaal naar hem toe.

 Meer informatie:
- 'Kies het leven'; korte brochure met beschrijving. Uitg.: Katechetische Centra Oost-Brabant.
- Meditatiedoek 'de kruisweg van het volk'. Uitg.:  Vastenaktie Nederland.
- 'Kies het Leven' . Vier delen, voor onder-, midden- en bovenbouw, en een handreiking. Gemaakt voor de Veertigdagentijd in 1986,   een C-jaar. Helmond/Asten.
- Katecheseproject 'Vogelvrij'. Onder-, midden- en bovenbouw. Liturgie voor het C-jaar. Katechetisch Centrum Tilburg; Ook:  Noord-Oost Brabant (Oss,Uden Boxmeer en Cuyk) 1986.
- 'Een volk in verzet' werken en bezinnen rond de Chili-meditatiedoek. Een uitgave van de Vlaamse vastenactie Broederlijk Delen. 1983.